Träslag: Ask

Ask är definitivt det allra mest användbara ljusa träslaget och karaktäriseras framför allt av en vacker och livfull ådring. Beroende på utförande kan asken ge mycket olika intryck.

Dessutom är asken oerhört slitstark och faktum är att asken är väl så hård som ek. Jämfört med bok är ask mer stabil i sin karaktär, vilket gör trädslaget mer lämpligt vid stora läggningar där klimatet inte kan styras. Trots sin skönhet och de fina egenskaperna är asken undervär-derad som träslag.

Här kan vi inte låta bli att berätta om ramen till den välkända sportbilen Morgan fortfarande tillverkas av ask. Ett självklart val för Morgans tekniker eftersom askens egenskaper utprovats och jämförts med andra träslag.

Askstocken varierar mycket i färg och struktur. Ytan utgörs av vitt trä och ju längre in emot kärnan man kommer desto brunare blir färgen.

Även ask finns att få i tre olika utföranden. Palace utgörs av helt vit ask, fri från bruna inslag och kvistar. Däremot är ådringen livfull på precis det sätt som första klassens ask skall vara. Classic är en blandad sortering och innehåller såväl vita som ljust bruna delar och liten kvist. Countrysorteringen håller en mer genomgående mörk färgton, men även helt vita partier förekommer. Kvistar och andra “skönhetsfel” får förekomma i denna sortering utan begränsning.

Ring oss

Offert

Privatperson / företag?:

Område:

Tjänst:

Offert