Parkettgolvets historia

De första parkettgolven lades i franska slott och herresäten under medeltiden. Till Sverige kom parkettgolven mot slutet av 1500- talet. Under 1600-talet uppfann kapuzinermunkar från Wien stavparkettgolv med fiskbensmönster, som blev mycket populära även i de breda folklagren. Slitsamt hantverk Gamla tiders parkettläggare hade det inte lätt. 

De fick hantverksmässigt tillverka varje stav på plats. Det mest slitsamma jobbet, putsningen, skedde för hand med hyvlar, sicklar och skrapor. Golvet skulle vara alldeles rent, för annars blev verktygen slöa på en gång. 

Omhyvling av parkettgolv. Lättare med maskiner I början av 1900-talet förenklades parkettläggningen, när parkettläggarna själva började tillverka handvevade notmaskiner, som med en klinga fräste ur notspåret i parkettstavarna. 

Tidigare hade detta gjorts för hand och på plats, ett tidsödande och precisionskrävande moment. 1918 importerades två amerikanska putsmaskiner, som dock användes mycket sällan, eftersom parkettläggarna var rädda att de skulle förlora arbetstillfällen om användningen av sådana maskiner skulle sprida sig.

Ring oss

Offert

Privatperson / företag?:

Område:

Tjänst:

Offert